b concept

El mètode B-concept de Jordi Bordas

Jordi Bordas, conegut avui dia com un dels millors pastissers del món, després de ser el Campió del Món de Pastisseria en 2011, ha creat el B-concept amb la intenció de revolucionar el sector de la pastisseria.
La seva passió per la feina i implicació, la seva perseverança, el seu afany de superació i el convenciment que res és impossible a priori, fan d’ell un líder carismàtic així com van ser les característiques que van ajudar a aconseguir la copa del Món de Pastisseria.

Justament quan va assolir aquest èxit professional, va decidir desprendre’s del receptari tradicional i fer evolucionar les seves fórmules. I d’aquí va néixer el B-concept.

El B-Concept és un mètode per aprendre a construir una recepta des de zero. Oblida els condicionants de les formulacions clàssiques i es basa fonamentalment en la tecnologia i coneixements d’avui dia i també en les necessitats (sucres, greixos, al•lèrgens …) i sensibilitats (lleugeresa, sabor pur, textura …) dels consumidors actuals.
Per tant, podem dir que el B-concept és un conjunt de tècniques innovadores de tendències saludables en pastisseria basada en el consumidor i la tecnologia actual.

jordio bordas
Jordi Bordas va presentar el B-concept al Fòrum Gastronòmic de Barcelona i la seva intenció és obrir un programa de formació per posar-lo a l’abast de tothom i donar-lo a conèixer.
Gràcies a B-concept elaborar una recepta es converteix en un joc“, assegura el xef pastisser francès Franck Fresson, que ha tingut oportunitat de conèixer de prop aquesta metodologia i comprovar l’eficàcia dels seus resultats. Però no només està Franck Fresson; sinó que Julien Alvarez, Jordi Roca, Ramon Morató o fins i tot Albert Adrià també avalen les possibilitats que ofereix aquesta nova forma de treballar. B-Concept amplia les possibilitats creatives dins de la pastisseria sense renunciar a aconseguir uns productes més ben adaptats a les exigències actuals.

resum bordas

Els paràmetres: 

Els paràmetres que estudia i sotmet a control en aquest mètode de la B-concept són la textura que es vol aconseguir, la intensitat del sabor que es vol obtenir i la percepció que es vol donar.

També sotmet a un estudi exhaustiu les matèries primeres utilitzades, les tècniques i processos emprats, els fenòmens i reaccions fisicoquímiques que es produeixen i els estris i maquinària que hi intervenen.

El mètode:
El procés d’assaig-error alenteix i afegeix un cost extra a la feina de l’artesà.
El mètode B-concept permet que el professional desenvolupi noves receptes partint d’uns paràmetres que cadascú tria i gradua. B-concept part d’un estudi exhaustiu de matèries primeres, tècniques, processos, fenòmens i reaccions fisicoquímiques, ai
xí com dels estris i la maquinària que intervenen en cada elaboració.

El resultat:
B-concept permet la llibertat creativa. Els pastissers poden definir les característiques de les seves creacions aconseguint un resultat diferent.

 

One thought on “El mètode B-concept de Jordi Bordas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>